Regler och tips

Här är reglerna för ROT-avdraget 2013, och tipsen för att använda det så enkelt, korrekt och effektivt som möjligt. Vi ger dig de viktigaste ROT-reglerna i punktform för att du enkelt ska veta vad som gäller när det är dags att förhandla med och anlita hantverkare (hoppa direkt till frågan ”Hur hittar jag hantverkare som kan ROT?”.

ROT-avdrag gäller för arbetskostnaden

Detta är den viktigaste regeln som alla bör ha klart för sig; ROT gäller enbart på den del av en köpt tjänst som är själva arbetet. Där får du dra av halva priset, inte på någon annan del av kostnaden. Exempel: Johanna köper en värmepump för 40 000 kr. Hon anlitar en värmepumpsfirma som borrar ett hål och kopplar in pumpen, de tar 20 000 kr för detta. Dessutom har de 2 000 kr i resekostnader. Totalt kostar alltså Johannas värmepump 20 000+40 000+2 000= 62 000 kr. Hon utnyttjar ROT-avdrag och halverar arbetskostnaden som nu alltså blir endast 10 000 kr, för ett totalpris på 52 000 kr. Sammanfattning: ROT-avdrag gäller arbetskostnad, inget annat.

Nytt år – nytt avdrag

ROT-avdraget är utformat så att det följer kalenderår. Om du utnyttjade det för arbeten under 2011 och 2012 spelar ingen roll; nyårsafton 2013 ”nollställs” det och du kan köpa ROT-tjänster igen. Det som däremot kan förändras mellan åren är vissa regler och detaljer i hur det fungerar, läs mer om förändringar från 2013 här.

Rätt inkomst krävs för maximalt avdrag

Även 2013 är ROT-avdragets tak på 50 000 kronor (du kan alltså köpa en tjänst för 100 000 kr och då få skatterabatt med 50 000). Taket är dock per person, så är ni två vuxna i hushållet och betalar för ett stort jobb kan ni dela upp fakturan och göra ROT-avdrag för 50 000 kr var. Det enda kravet för att få göra fullt avdrag är att du tjänat tillräckligt, och därmed betalat tillräckligt med skatt, under året. Var gränsen går beror på bland annat kommun, övriga avdrag, med mera. Läs mer i vår guide till inkomstgräns för ROT-avdrag 2013.

F-skattesedel krävs för utföraren

Själva idén med ROT är att man ska anlita kunniga hantverkarfirmor för de arbeten som avdraget omfattar. Det ska alltså vara en registrerad firma med organisationsnummer och f-skattesedel.

Du får inte göra jobbet själv och sedan ”schablonberäkna” någon arbetskostnad eller liknande. Du får heller inte ”anlita” en kompis, om inte kompisen råkar vara en riktig hantverkare med ett riktigt företag i grunden. Man ska därför alltid fråga om hantverkaren har F-skattesedel och gärna kolla upp att företaget finns på till exempel allabolag.se.

Du behöver inte fylla i något

Förut var det du som köpte tjänsten som gjorde avdraget och begärde pengar från Skatteverket. Idag så görs avdraget direkt av hantverkaren enligt den så kallade ”fakturamodellen”. Helt enkelt så är priset du får på fakturan redan ROT-avräknat och klart. Därför är det viktigt att det specificeras hur mycket av kostnaderna som är för arbetet, eftersom det är dessa som du gör avdraget på. Sedan är det hantverkaren som i sin tur begär pengar för avdraget från Skatteverket, och alltså inget som du som privatperson och kund behöver bekymra dig om.

Vem får göra ROT-avdrag 2013?

  • Den som äger och bor i en villa, ett radhus eller bostadsrätt. Du kan även göra i avdrag för arbeten på en sommarstuga (fritidshus) även om du inte är skriven där som din bostadsadress.
  • Den som betalar skatt i Sverige och har tillräcklig inkomst för att få göra sitt önskade avdrag.
  • Den som köper en tjänst som tillhör listan över avdrag som godkänns av Skatteverket.
  • Den som bor i bostadsrätt får bara göra avdrag för de jobb som sker inne i lägenheten. På utsidan anses det vara bostadsrättsföreningen som har ansvaret.
  • Den som fyllt 18 år senast under året som avdraget gäller.

Huset måste vara fem år gammalt

Avdrag får inte göras på hus som är mindre än fem år gamla. Alltså måste exempelvis huset ha byggts innan 1 mars 2008 om du vill göra ett avdrag för arbete som utförs 1 mars 2013.

ROT-avdrag gäller utomlands

Något som förvånar en del är att avdraget faktiskt får göras även för arbeten som sker utomlands. Du måste dock vara svensk medborgare och ha betalat svensk skatt för att täcka upp avdraget. Men i övrigt gäller samma regler, du anlitar en hantverkare och får sedan dra av halva kostnaden för arbetet de utför. Läs mer om ROT utomlands här.

Kan alla företag ROT-reglerna?

De flesta företag, stora koncerner som småfirmor som utför specifika hantverk, har idag ofta bra koll på hur ROT-avdraget fungerar. Men det är ändå du som i slutändan måste se till att det sköts korrekt, se därför alltid till att höra med några olika företag och begär in offerter från dem innan du anlitar någon för ett ROT-arbete. Begär gärna in referenskunder också för att höra med dem om de är nöjda med sina resultat och om allt gått smidigt.

Göra avdrag för arbete hos föräldrar

Man får även göra avdrag för ett ROT-berättigat jobb som utförs i ens föräldrars hus. Du som gör avdraget måste dock fortfarande äga föräldrarnas hem, eller delar av det. Men du behöver alltså inte bo där själv.

Hur vet man vilka arbeten som omfattas?

Generellt gäller att alla renoveringar eller om- och tillbyggnationer som görs på ett hus, inne eller på fasaden och taket, samt arbeten som görs inne i en bostadsrättslägenhet täcks av skatterabatten som ROT ger. vissa arbeten på tomten samt kringbyggnader såsom garage omfattas också, men det finns många undantag. Det bästa sättet att veta säkert är att stämma av med vår lista över ROT-avdragsgilla arbeten 2013.

Var hittar jag hantverkare som kan reglerna?

Ett smidigt sätt är att ta in offerter från manuellt granskade företag via en gratis ”offerttjänst”, där du alltså fyller i ditt önskade uppdrag och sedan i lugn och ro får upp till fem olika offerter på det. Dessa kan du sedan granska och om någon av dem känns bra, anlita (med ROT-avdrag, givetvis).

Önskad ROT-tjänst:Ta in prisförslag gratis:
Anlita snickare eller byggfirmaKlicka här för att ta in byggofferter
Anlita målareKlicka här för att ta in målarofferter
Fönsterbyte eller fönsterrenoveringKlicka här för att ta in fönsterofferter
Badrumsrenovering och badrumsbyggeKlicka här för att ta in badrumsofferter
Köpa/installera värmepumpKlicka här för att ta in värmepumpsofferter
DräneringKlicka här för att ta in dräneringsofferter
Lägga tak eller takrenoveringKlicka här för att ta in takofferter
Markarbeten, marksten, trekammarbrunnKlicka här för att ta in markofferter

Viktigt att tänka på

Kom ihåg att redan i förhandlingen med företaget be att de tydligt anger ROT-avdraget i offerten, så att inge frågetecken uppstår senare om deras föreslagna pris var inklusive eller exklusive ROT-avdrag.

Tidigare låg på privatpersonen/kunden att fylla i papper och begära ut sitt ROT-avdrag, men idag sköts allt detta av det företag som utför arbetet och fakturerar beställaren. Du som kund behöver alltså endas se till att de du köper arbetet av har koll på reglerna och att du har rätt inkomst för det avdrag du önskar göra.

Tjänster för Populära ROT-avdrag
Behöver du ta in hjälp för ditt projekt, testa dessa tjänster för att ta in offerter:
Fönsterbyte:
Hitta fönsterfirma: fonsterproffs.se
Takbyte
Hitta duktiga takläggare: taklaggare.se
Bergvärme / Värmepump
Hitta rätt installatör bergvarme-info.se
Dränering / Markarbete
Hitta rätt entreprenör markproffs.se
Badrumsrenovering
Anlita en badrumsfirma badrumsproffs.se
Måla om huset / måla om inne
Hitta din målare: proffsmalerier.se
Byggföretag / snickare:
Hitta byggfirma/snickare: proffsbyggare.se