ROT-avdrag utomlands – detta gäller

För att utnyttja ROT-avdraget utomlands (godkänt inom hela EU samt Norge och Island) gäller följande regler, utöver de generella reglerna som alltid ska följas. Att använda ROT-avdraget utomlands är ett bra sätt att förbättra semesterhuset i Grekland, skidstugan i Frankrike eller medelhavslägenheten i Spanien (Tips! Klicka här för att gratis komma i kontakt med hantverkare som utför ROT-arbeten i Spanien), och faktum är att många inte ens känner till att denna skattereduktion gäller i större delen av Europa.

Var får jag använda ROT-avdraget utomlands?

Eftersom Sverige är medlemmar i EU och EES så råder fri rörlighet mellan medlemsländerna. Det gör att skatterabatter i Sverige också får användas i alla EU-länder samt även Norge, Island och Luxemburg som enbart är medlemmar i EES. Längst ner på sidan ser du hela listan över alla länder där du får utnyttja avdraget (klicka här för att komma direkt till listan).

Vem får göra avdraget?

Den som betalar skatt i Sverige får göra avdrag, oavsett om arbetet och faktureringen sker utomlands. För dig som privatperson är alltså förutsättningarna samma var än arbetet utförs, oavsett om det är i Partille eller Paris.

Företaget som utför arbetet och fakturerar behöver inte vara svenskt, men om det är baserat i ett annat land måste det ha ett skuldfrihetsintyg från sitt lokala skattekontor som visar att de inte har skulder för obetalda skatter i sitt hemland. Detta är en förutsättning för att de ska kunna få ut pengar från Skatteverket i Sverige.

Gäller några speciella regler för ROT i EU?

I princip gäller samma regler för ROT-avdraget i utlandet som i Sverige. Du ska äga fastigheten som arbetet gäller, avdraget är på samma belopp (max 50 000 kronor, hälften av arbetspriset) och du måste säkerställa att din inkomst är tillräcklig för att du ska kunna göra det avdrag du vill från din intjänade skatt under året. Givetvis måste arbetet som görs också vara godkänt avdrag, se listan här.

Det som däremot skiljer är just att företaget i fråga måste uppvisa ett skuldfrihetsintyg om det inte är svenskt.

Kan ett svenskt företag göra arbetet i ett annat land?

Ja, det går bra att anlita en svensk hantverkare eller annan entreprenör som utför arbetet i utlandet, eller som anlitar en underentreprenör.

Att du som kund sköter affären med ett svenskt företag är vanligt, då sköter dem det praktiska med att få ut ROT-avdraget från Skatteverket, och kan sedan anlita en utländsk underentreprenör som enbart fokuserar på att utföra själva arbetet.

Så länge du ser till att ha tjänat in tillräckligt under inkomståret då ROT-arbetet utförs/faktureras kan du med gott samvete lägga ut arbetet på såväl svensk firma som en utländsk då det är de som tar hand om det praktiska med få ersättning för ditt avdrag. Du får, precis som vid arbeten i Sverige, skatterabatten direkt när du betalar räkningen för jobbet.

Länder som omfattas

ROT-avdraget gäller även utomlands. Foto: ROTavdrag2013.se

I dessa länder kan du göra ROT-avdrag.

Belgien
Bulgarien
Cypern
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Grekland
Irland
Island
Italien
Lettland
Liechtenstein
Litauen
Luxemburg
Malta
Nederländerna
Norge
Polen
Portugal
Rumänien
Slovakien
Slovenien
Spanien
Storbritannien
Sverige
Tjeckien
Tyskland
Ungern
Österrike

Även om språk och förutsättningar kan skilja sig åt gäller i princip samma tips som alltid när du anlitar hantverkare – jämför allt offerter från flera leverantörer och se till att be om referenskunder.

Hur hittar jag hantverkare som gör ROT-jobb utomlands?

Dels kan du alltid söka lokala hantverkare på orten du befinner dig om du känner att du har tillräckliga språkkunskaper för det. Ett annat alternativ är att ta kontakt med svenska hantverkare för att höra om de utför arbeten på andra platser än Sverige eller om de kan bistå med kontakt med entreprenörer i landet du önskar ha ROT-jobbet utfört i.

byggfirma Spanien

Tjänster för Populära ROT-avdrag
Behöver du ta in hjälp för ditt projekt, testa dessa tjänster för att ta in offerter:
Fönsterbyte:
Hitta fönsterfirma: fonsterproffs.se
Takbyte
Hitta duktiga takläggare: taklaggare.se
Bergvärme / Värmepump
Hitta rätt installatör bergvarme-info.se
Dränering / Markarbete
Hitta rätt entreprenör markproffs.se
Badrumsrenovering
Anlita en badrumsfirma badrumsproffs.se
Måla om huset / måla om inne
Hitta din målare: proffsmalerier.se
Byggföretag / snickare:
Hitta byggfirma/snickare: proffsbyggare.se