Byta tak med ROT-avdrag? Så här gör du

Posted in ROT-tjanster

Ska du byta tak och vill få ned kostnaden med ROT-avdraget? Så här går takarbetet till i sju enkla steg för att du ska få göra skatteavdrag på arbetskostnaden (50 procent upp till 50 000 kr i toppavdrag).

1. Se över ditt nuvarande tak

Behöver du byta hela taket eller räcker det att reparera skadade delar? Är det endast det översta takskiktet (takpannorna/takplåten/takpappen) som behöver bytas eller finns det behov av att byta även takstommen och kringliggande konstruktion? Detta kan takfirman hjälpa dig med men det skadar inte att inleda arbetet med att själv få en överblick över vad som ska göras.

2. Kontakta takläggare

Oavsett om du vet exakt vad du vill ha eller om du vill ha hjälp med att bestämma typ av tak och lösning börjar du alltid med att kontakta så många takfirmor som möjligt, helst runt fem stycken. Detta gör du exempelvis via en katalogtjänst som Eniro, genom att prata med grannarna för att få tips, eller genom gratistjänster för takläggare, där du gratis fyller i ett formulär som sedan går till fem seriösa takfirmor i ditt område (inget krav på köp).

Fördelen med detta är att du då får flera förslag på vad som vore en bra lösning för ditt hus och ditt nya tak och du kan även granska deras priser och ställa dem mot varandra på ett tydligt sätt.

3. Se över offerterna på att byta tak

byt tak takfirma takomläggning

Dags att byta tak? Så här gör du takjobbet med ROT-avdrag.

När du tittar på offerterna bör du jämföra följande saker och väga dem mot varandra för att fatta beslut om vilken takläggare du ska välja:

  • Har de erfarenhet av din typ av tak sedan tidigare? Alltså, kan de plåttak/tegeltak/shingeltak/betongpannor eller vilket tak du nu är ute efter att få lagt.
  • Kan de visa uppe exempel på tidigare liknande takarbeten?
  • Priset – även om du inte enbart bör gå på pris och alltid vara vaksam på priser som sticker ut för mycket åt det billiga hållet så är det givetvis klokt att se vilken offert som är mest fördelaktig ekonomiskt.
  • Specificerar offerten arbete och material var för sig? Och är ROT-avdraget redan avdraget? Viktigt att takfirmorna är tydliga med detta.
  • Hantverkarnas organisationsnummer ska stå med på offerten, då kan du kontrollera detta hos exempelvis Skatteverket.

4. Välj takfirma och skriv avtal

När du kommit överens med den takentreprenör du vill välja är det extremt viktigt att ni skriver avtal. Där ska det specificeras:

Samarbetspartner: Takläggare.se.

Samarbetspartner: Takläggare.se.

  • Vad arbetet omfattar, både i materialväg och vad som ska utföras.
  • Vad arbetet ska kosta, och hur mycket takfirman får gå över avtalat pris på eget bevåg om problem uppstår.
  • När arbetet ska vara klart och om det finns ett vite för försening.
  • När arbetet ska vara betalt (vilket bör vara först när det är klart).

Se gärna denna guide till att anlita hantverkare och byggfirmor för mer information.

5. Takbytet börjar

En takomläggning eller takbyte kan ta allt från ett par dagar till en månad beroende på hur mycket av den underliggande konstruktionen som behöver åtgärdas. Det kan vara bra av rent praktiska skäl för dig och din familj att komma överens om takfirman om vad det innebär för boendet i huset under takarbetet. Ibland kan det vara nödvändigt att hitta annat boende under delar av processen.

6. Faktura med ROT-avdrag på att byta tak

När fakturan kommer (efter att takbytet är genomfört) så har takläggaren uppgett hur stor del av totala beloppet som är debitering för arbetet. Det är denna del som ROT-avdraget görs på, och avdraget görs även det på fakturan. Alltså skriver entreprenören ut hur stort avdraget är och därmed minskas totala fakturabeloppet med samma summa.

7. Avdraget syns på nästa deklaration

Görs arbetet och betalning innan årsskiftet dyker ditt ROT-avdrag upp på nästa års deklaration. Läs om inkomstkrav för ROT-avdrag för mer om hur avdraget räknas mot din inkomst och inbetalade inkomstskatt. Därefter är allt klart, och du har nu fått byta tak med ROT-avdrag!

 

Tjänster för Populära ROT-avdrag
Behöver du ta in hjälp för ditt projekt, testa dessa tjänster för att ta in offerter:
Fönsterbyte:
Hitta fönsterfirma: fonsterproffs.se
Takbyte
Hitta duktiga takläggare: taklaggare.se
Bergvärme / Värmepump
Hitta rätt installatör bergvarme-info.se
Dränering / Markarbete
Hitta rätt entreprenör markproffs.se
Badrumsrenovering
Anlita en badrumsfirma badrumsproffs.se
Måla om huset / måla om inne
Hitta din målare: proffsmalerier.se
Byggföretag / snickare:
Hitta byggfirma/snickare: proffsbyggare.se